Szerokie zastosowanie oleju kokosowego

olej kokosowy nierafinowany

Miąższ orzecha kokosowego wykorzystywany jest nie tylko do produkcji popularnych wiórków kokosowych. Wykorzystuje się go również do produkcji oleju kokosowego. Od dłuższego już czasu olej kokosowy jest prawdziwym kosmetycznym i kulinarnym hitem.

Olej kokosowy nierafinowany: jak go wykorzystać?

Olej kokosowy możemy wykorzystać zarówno do pielęgnacji ciała, jak i włosów. Ma duże właściwości nawilżające, natłuszczające i odżywcze. Dlatego warto go stosować, gdy nasza skóra potrzebuje głębokiego nawilżenie. Ale właściwości oleju kokosowego sprawiają, że świetnie nadaje się także do pielęgnacji cery trądzikowej.

Zawarty w nim kwas laurynowy pomaga w walce z trądzikiem. Do tego olej można stosować do pielęgnacji włosów. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat oleju kokosowego przeczytaj nasz artykuł „Dlaczego warto stosować olej kokosowy?”.W kuchni olejem kokosowym możemy zastąpić masło, którym smarujemy pieczywo.

Olej kokosowy nierafinowany: dlaczego warto wybrać właśnie ten?

Jest produkowany bez żadnych chemicznych dodatków i w niskiej temperaturze. Ma lekko kokosowy zapach i smak. Najważniejsze jest jednak to, że tłoczenie na zimno nie pozbawia go właściwości zdrowotnych. Jego wadą jest jednak wysoka cena. W zamian jednak otrzymujemy produkt naprawdę bardzo wysokiej jakości. Na pewno więc w tym przypadku głównym kryterium wyboru nie powinna być cena.

Oleje kokosowe są nie tylko zdrowe, ale także uniwersalne. Ich właściwości można wykorzystać nie tylko w kuchni. Są również świetnym kosmetykiem.

Dodaj komentarz