Olej kokosowy w kosmetyce i kuchni

olej kokosowy nierafinowany

Olej tłoczony z miąższu kokosa można dziś kupić w wielu polskich sklepach. W jego skład wchodzi wprawdzie aż 90 procent tłuszczy nasyconych, ale mimo to uznano go za jeden z najzdrowszych tłuszczy.

Olej kokosowy nierafinowany w kosmetyce

Tłoczony na zimno z miąższu kokosa olej jest doskonałym kosmetykiem. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe bardzo głęboko wnikają w skórę. Ma on bardzo silne właściwości nawilżające i natłuszczające, dlatego polecany jest do pielęgnacji suchej i wrażliwej cery. Zawarty w nim kwas laurynowy ma między innymi właściwości bakteriobójcze.

Dlatego oleju kokosowego z certyfikatem bio można używać do pielęgnacji cery trądzikowej. Kwas laurynowy ma zdolność głębokiego wnikania w głąb skóry. Dlatego można stosować go także do pielęgnacji zniszczonych włosów. Wnikając w macierz pojedynczego włosa dostarczy jej cennych składników odżywczych. Więcej na temat oleju kokosowego można przeczytać w naszym artykule „Dlaczego warto stosować olej kokosowy?”.

Olej kokosowy nierafinowany w kuchni

Oleje kokosowe nierafinowane nie mogą być używane do smażenia. Jeśli chcemy smażyć na oleju kokosowym, powinniśmy wybrać rafinowany. Nierafinowany olej kokosowy ma stałą konsystencję, można więc zastąpić nim masło. Stałą konsystencję oleju można bardzo łatwo zmienić podgrzewając go do temperatury około 25-26 stopni Celsjusza. Po rozpuszczeniu można użyć go do przygotowania sosu do sałatki. Nie nadaje się do smażenia, ale można z nim przygotowywać ciasta i desery. Właściwości oleju kokosowego warto wykorzystać zarówno w kuchni, jak i w łazience.

Dodaj komentarz